24 d’octubre 2013

La importància d'un estudi biomecànic de la trepitjada


[...] La zona de la teva anatomia que més pateix amb cada gambada són els peusDe fet, moltes de les lesions que pateixen els corredors tenen el seu origen en els peus ja sigui per contacte, per sobrecàrrega o per autoagressióLa podologia esportiva pot reduir els factors de risc de lesions mitjançant un adequat estudi biomecànic de la trepitjada.

[...] Els factors predisposants a la lesió es poden englobar en dos grans categories: interns o externs al corredor:
  • Internsforma d'entrenament, hàbits higiènics i dietètics, estat general de salut, nivell de condició física i preparació psicològica.
  • Externs: instal·lacions esportives, superfície del terreny, equipament esportiu, embenats i reforços, condicions climàtiques.
És vital ressaltar en aquest punt la forma d'entrenarSense un adequat descans, poden proliferar lesions per sobrecàrrega, caracteritzades per la repetició cíclica per sobre de la capacitat resistiva dels teixits del peu sol·licitats. El descans és una part important de l'entrenament, pensa que si entrenes més del compte pot suposar un risc important perquè aquest tipus de lesions s'agreugin.

Mitjançant un estudi biomecànic de la trepitjada, el podòleg podrà conèixer l'estat general de la salut del peu, la seva alineació, etc. D'aquesta manera, podrà recomanar el millor equip esportiu (sabatilles) i els millors reforços (plantilles).

Què pot provocar una sobrecàrrega al peu?

L'edat, el sobrepès, malalties predisposants, dissimetries o diferències en la longitud del membre inferior o una alineació defectuosa del peu o membre inferior: genu var/valg/flexo/recurvatum, avantpeu o retropeu var o valg, excessiva pronació o supinació, o peus plans o buits.

Qualsevol de les alteracions anteriorment esmentades pot derivar en alguna de les lesions més freqüents del membre inferior: esquinços, tendinitis, fascitis plantars, periostitis tibial, síndrome de la banda iliotibial, fractures d'estrès, etc.

En què consisteix l'anàlisi biomecànic de la trepitjada?

El podòleg serà l'encarregat de realitzar un correcte estudi biomecànic de la trepitjada per determinar les causes que poden provocar una sobrecàrrega al peuA continuació, es detallem els principals passos que consta la prova:
  • 1 – Fitxa tècnicaes prendran dades com el pes, estatura, massa corporal, superfície habitual per on es corre, tipus de calçat que s'utilitza, historial de lesions i si presentes algun tipus de dissimetria corporal.
  • 2 – Inspecció:  consistirà en l'observació de possibles alteracions en els peus per detectar qualsevol problema amb la finalitat de localitzar factors de risc. D'altra banda, es farà una exploració de la mobilitat articular del turmell.
  • 3 – Estudi de pressionsmitjançant plataformes amb sensors de pressió, el podòleg analitzarà la distribució de les pressions plantars del peu, els punts de màxima pressió, la tendència supinadora / pronadora, estabilometria, centre de gravetat, etc.
  • 4 – Anàlisi de la marxaamb aquest estudi s'observaran els diferents angles dels peus i de les cames, contacte del taló, suport complet i enlairament, etc.
  • 5 – Avaluació:  s'efectuarà un diagnòstic que determinarà si tens alguna alteració o desalineació biomecànica al peu o membre inferior que et pugui predisposar a la lesió. En aquest punt, el podòleg et recomanarà les millors sabatilles per a tu i, si és el cas, algun reforç o dispositiu addicional com les ortesis o plantilles, sempre personalitzades i fabricades sota motlle.


Tot seguit enllaço un vídeo en el que un podòleg explica algunes parts que consta l'estudi, com l'estudi de pressions i el tractament de desviacions amb plantilles.  En el següent vídeo es pot veure una part de l'anàlisi de la marxa:



Llegir complet! >
Articles relacionats >
  www.foroatletismo.com > Estudio de la pisada y plantillas persanalizadas: cómo se hacen.
  www.foroatletismo.com > Tipos de pisada: pronador, supinador y neutro.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada