21 d’octubre 2013

Carotens, potents antioxidants

Els beta-carotens són precursors de vitamina A, així que afavoreixen la cura de la pell, mucoses i de la visió, sent un gran antioxidant. D'aquí la importància de consumir-los naturalment amb aliments que els contenen, com les hortalisses i verdures, i fruites en menor mesura , aliments de color ataronjat , vermell o verd:

(Quantitat en microgrs. per cada 100 g. d'aliment):
Pastanaga > 7596 ;   Grelos > 4860 ;   Col riçada > 4420 ;
Espinacs (congelats) > 4298 ;   Créixens (Berro) > 3038 ;     
Pebrot vermell > 2336 ;   Bledes > 1769 ;   Albercoc > 1489 ;  
Tomàquets > 1224 ;   Enciam > 830 ;   Prunes > 349 ;  
Pebrot verd > 162 ;   Cogombre > 130 ;

En ser ingerit el beta-carotè natural és transformat en Vitamina A a la mucosa de l'intestí prim, i aquesta és emmagatzemada principalment al fetge en forma d'èsters de retinol . El carotè també pot ser absorbit i emmagatzemat al teixit gras sense ser modificat, produint una coloració lleugerament groga o ataronjada en els palmells de les mans i les plantes dels peus, sent aquesta la raó per la qual l'excés de consum de carotè és la causa més comuna de pseudoictericia (tint groguenc cutani aliè a la retenció biliar). 

S'han realitzat estudis científics per determinar l'efecte del beta-carotè en la salut, i els resultats han mostrat que pot reduir les probabilitats d'atacs cardíacs, funciona com un antioxidant liposoluble i augmenta l'eficiència del sistema immunitari, tot i que, encara per a molts, els estudis fets són insuficients per demostrar la seva eficàcia amb les malalties cardíaques. 

Menjant 5 porcions de fruites i verdures diàriament s'ingereixen 6-8 mg. de beta-carotens. Aquesta recomanació és deguda a que s'ha demostrat que pot reduir la probabilitat d'incidència d'alguns tipus de càncer de pell. No obstant, per a alguns autors, el carotè sintètic pot augmentar la probabilitat de càncer de pulmó en persones fumadores.


Més informació >
Fonts >

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada