24 de juliol 2013

Proteïnes vegetals: els seus beneficis

El consum adequat de llegums, cereals i fruits secs permet obtenir proteïnes de qualitat, amb menys greix saturat i menys colesterol que els aliments d'origen animal.

Les proteïnes vegetals presenten notables avantatges davant de les d'origen animal.  Existeix una àmplia gamma d'aliments d'origen vegetal que contenen proteïnes.  La paraula proteïna prové d'una paraula grega que significa "el primer", "de primera importància".  Són molècules molt abundants en els organismes vius, constituint aproximadament el 50 % del pes sec de les cèl·lules.

L'OMS (Organització Mundial de la Salut) afirma en els seus estudis que el món desenvolupat consumeix més del doble dels requeriments diaris necessaris en proteïnes. Mentrestant, el Tercer Món pateix una manca alarmant de proteïnes. D'altra banda, fins i tot l'OMS recomana una proporció de només el 25% de proteïna animal i un 75% de proteïna vegetal en la nostra dieta.

Amb freqüència, les persones que practiquen una dieta vegetariana són bombardejades amb la mateixa pregunta : "En no menjar carn, com facilites a l'organisme les proteïnes que aquest necessita?".  La resposta és molt senzilla, ja que existeix una gamma molt àmplia d'aliments que aporten les substàncies necessàries.

Avantatges vegetals

Els aliments d'origen vegetal contenen substàncies protectores com fibra, antioxidants i fitoquímics, clarament relacionades amb la salut i la qualitat de vida. A més, no tenen colesterol i el seu contingut en greixos saturats és, en general , molt baix.

En pair carn el que passa és que s'eliminen tots els processos intermedis que travessen les substàncies químiques naturals per transmutar-se en proteïnes .

Les proteïnes vegetals davant les d'origen animal:
  • Són menys acidificants de la nostra sang , ja que van acompanyades de més minerals.
  • Contenen menys purins i s'eliminen millor.
  • Als intestins es fermenten i no es podreixen com les de la carn. La vitalitat de la carn baixa  al moment mentre que les proteïnes vegetals duren fins a setmanes sense perdre vitalitat, per això no es podreixen sinó que fermenten.
  • Contenen menys greixos i són insaturats (beneficioses per a la salut).
  • No contenen colesterol.
  • Tenen fibra.
  • Sobrecarreguen menys el fetge i els ronyons.
  • Fàcils de digerir.
  • Ideals per a dietes baixes en calories.
  • Són més barates per a la nostra economia i la del Planeta.

Les principals fonts de proteïnes vegetals són:
  • Algues marines, principalment la spirulina.
  • Llegums.
  • Fruits secs.
  • Quinoa.
  • La soja i els seus derivats:
  • Germinats de soja.
  • Beguda i postres de soja.
  • Salses de soja.
  • Tofu.
  • Tempeh.
  • Miso.
  • El seitan o gluten.
  • Llevat de cervesa.
  • Amaranto.

Exemples de complementació proteica

Per aconseguir millorar la qualitat de les proteïnes vegetals, els suggeriments són barrejar en un mateix plat diferents productes, combinacions que solen trobar-se en les receptes tradicionals de tots els continents...

[...] Seguir llegint > www.alimentacion-sana.org

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada